Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Το Κοστίλκοβο του Ιβαήλοφγκραντ. (πρωην Τσεκιρδεκλί του Ορτάκιοϊ)

 Το Κοστίλκοβο (στα βουλγαρικά Село Костилково) είναι ένα εγκαταλελειμένο πλέον χωριό, στα νοτιοδυτικά του Ιβαήλοφγκραντ. Η ονομασία του επι Οθωμανικής εποχής ήταν Τσεκερδεκλί. Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η ακριβής τοποθεσία του χωριού, καθώς και ο χρόνος που χρειάζεται για να το επισκεφθεί κάποιος με αυτοκίνητο.

 


 Συμφωνα με άρθρο του Ν. Ροδοοίνου στα Θρακικά,  ήταν ένα αμιγώς ελληνικό χωριό. (Ν. ΡΟΔΟΟΙΝΟΥ, «Ολίγα περί της Μητροπόλεως Λιτίτσης», Θρακικά τ. 12, Αθήναι 1939, 100-101.)


 

 Η εκκλησία του αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου -ετοιμόρροπη πιά - κτίσθηκε το 1838 σε θέση παλαιότερης, σύμφωνα με υπέρθυρη επιγραφή στην είσοδο του κυρίως ναού.


 Πηγή φωτογραφίας, απο ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ, της Haskovo tv, όπου παρουσιάζονται τα χωριά Gorno Lukovo, Mandritsa και Κοστίλκοβο, και που μπορεί να βρεθεί εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=TDF3pp-4woo

 Πολλές εικόνες της εκκλησίας του χωριού, φυλάσσονται στη πινακοθήκη Stanka Dimitrova Art Gallery του Κίρτζαλι, η οποία δυστυχώς τώρα είναι κλειστή λόγω επισκευών. (Υπεύθυνη συλλογής εικόνων, Dr. Maria Spiridonova)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου