Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

ΓΑΛΗΝΗ

ΓΑΛΗΝΗ
Αρχικά ήταν τούρκικος οικισμός και στους χάρτες αναφέρεται ως Chingirli και Cegerli, Τσιγκέλι που σημαίνει σιδερένιο άγκιστρο.
Η επιτροπή ονοματοθεσιών δεν του άλλαξε το όνομα, αλλά αυτό έγινε αργότερα το 1935, όταν εγκαταστάθηκαν στο χωριό οι πρώτοι Έλληνες

 από το απέναντι χωριό Μηλιά, το ονόμασαν Γαλήνη.
Πρώτη οικογένεια που εγκαταστάθηκε εδ(ό ήταν αυτή του Ευάγγελου Αραμπατζή, ενώ οι τελευταίες οικογένειες ήρθαν το 1965. Το μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων, τον εμφανίζει το χωριό στην απογραφή του 1940, που ανέρχονταν στους 164 κατοίκους (βλέπε τους πίνακες των απογραφών).
Η μετακίνηση αυτή του πληθυσμού από τη Μηλιά στη Γαλήνη οφειλόταν στην αναγκαιότητα καλλιέργειας των χωραφιών τους που βρισκόταν στην αντίπερα όχθη. Όταν πλημμύριζε ο Άρδας, η διάβαση τους ήταν αδύνατη κι έτσι αποφάσισαν την οριστική εγκατάσταση τους, στην απέναντι περιοχή.
Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης χτίστηκε το 1962 στη θέση του τζαμιού, μετά την αναχώρηση των Τούρκων, στην πατρίδα τους. Την ίδια εποχή πρωτολειτούργησε και το δημοτικό σχολείο, αρχικά στο σπίτι του Αθανασίου Αποστολακούδη.


 Γαλήνη (αναθηματικό ανάγλυφο του Θράκα ιππέα –από το 1992 αποτελεί το έμβλημα την Κομοτηνής-, που εικονίζεται με δόρυ στο δεξί χέρι και αριστερά δένδρο με τυλιγμένο φίδι και κάτω βωμός, αγριόχοιρος και σκύλος, 1ος αι. π.Χ.),Αναθηματικό ανάγλυφο θράκα ιππέα (1ος αιώνας π.Χ.).
Πάνω επιγραφή ΙΑΣΩΝ ΗΡΟΥΣ.
Στοιχεία εκθέματος

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Γαλήνη, Θέση Ανάχωμα
Διαστάσεις: μήκος: 1,10 μ., πλάτος: 1,19 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: 3082
Copyright: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
"Χρονικά", ΑΔ 33, Β2, (1978)
Τριαντάφυλλος Δ., Θράκη, Αλεξανδρούπολη, 1994
Μπακιρτζής Χ., Τριαντάφυλλος Δ., Θράκη, Αθήνα, 2001
  Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Αθλητικές εκδηλώσεις στο χωριό Κόμαρα από μαθητές Δημοτικού Σχολείου ΓΑΛΗΝΗΣ. Έτος 1962.Ορισμένοι από τους μαθητές είναι Ντουρανίδης Γιάννης,Μέγας Κωνσταντίνος,Αποστολακούδης Γεώργιος,Τσελεμπής Γεώργιος,Δελτσίδης Ιωάννης,Γιουρκίδης Αρχοντής,Κούρος Κώστας του Στεργίου και Μέγας Παναγιώτης.


   



Ένας από τους πρώτους μαθητές ήταν και ο γράφων Γιάννης 
Δ.     Όμως το χωριό από το 1947, άρχισε να φθίνει με αποτέλεσμα στην απογραφή του 1991 να έχει 9 κατοίκους, ενώ τώρα είναι τελείως εγκαταλειμμένο. Κρίμα γιατί βρίσκεται σε ένα μέρος εκπληκτικής ομορφιάς, πραγματικής γαλήνης και ηρεμίας, δίπλα στο ποτάμι και ακριβώς πίσω στα σύνορα με τη Βουλγαρία.
  Εδώ θα θέλαμε να παρουσιάσουμε κάποια παλιά μαθητολόγια του Δημοτικού σχολείου της Γαλήνης ,από το 1962 έως το 1978 .
Είναι πάντως συγκινητικό και σημαντικό να βλέπεις έστω και γραμμένους τους συμμαθητές σου εκείνη τη δύσκολη αλλά ξένοιαστη εποχή .
( αφιερωμένες  λοιπόν σ' αυτούς που φοίτησαν στο συγκεκριμένο σχολειό ).   
















Πάντως όποιοι μπορούν να μας στείλουν  φωτογραφίες από το σχολείο της Γαλήνης θα ήταν ευσπρόδεκτες για να εμπλουτίσουμε αυτή τη σελίδα .

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου