Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΒΟΥ

Η Πλαβού είναι ένα χωριό ορεινό γύρω στα 14 Km από το  Ορτακιο της Βουλγαρίας.  Η φθινοπωρινή εκδρομή μας είχε σα στόχο τη γνωριμία με τον τόπο όπου ήταν ριζωμένη άλλοτε  μια ανθηρή ελληνική κοινότητα της επαρχίας του Ορτάκιο , ένα χωριό που από διηγήσεις των παλαιοτέρων άλλα και από καταγραφές  αριθμούσε 250 οικογένειες ή  1500 κατοίκους περίπου , την Πλαβού  . 
Το 1913-14 μετά από θηριωδίες των Βουλγάρων κομιτατζήδων ο ακραιφνής ελληνικός πληθυσμός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ΄΄ την πατρίδα ΄΄ όπως οι ίδιοι αποκαλούσαν τον τόπο τους .        Πρόσφυγες σκόρπισαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας έχοντας πάντα στη ψυχή τους ΄΄την πατρίδα΄΄ .
Στη μέση του χωριού η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα κτισμένη το 1843 όπως διαβάζουμε στην επιγραφή , πρόκειτε για μια εκκλησία τρίκλιτης βασιλικής που μένει ίδια χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις εδώ και 100 χρόνια . 
    Λίγες παρεμβάσεις διαπιστώνει ο επισκέπτης στις εικόνες του ναου όπου αφού έσβησαν κάποιοι τα πρωτότυπα ελληνικά γράμματα των εικόνων έγραψαν με σλαβικούς χαρακτήρες .  
Εντύπωση προκαλεί όλος ο παλιός διάκοσμος αλλά και ο γυναικωνίτης.
 Στο προαύλιο της συναντάμε τάφους Ελλήνων ιερέων με επιγραφές στην ελληνική .

Δίπλα το ελληνικό σχολειό μουσείο σήμερα αλλά  τόπος μαρτυρίου για πολλούς πλαβιωτες τα δύσκολα εκείνα χρόνια .


Οι λιγοστοί σήμερα κάτοικοι φαίνεται ότι δεν περίμεναν την επίσκεψη μας . Παρόλα αυτά ήταν φιλικοί και εγκάρδιοι .

Η παναγία η Ελεούσα στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα υποδέχεται ξανά τους ΈλληνεςΠετρόκτιστα σπίτια με την χαρακτηριστική τοπική πέτρα - ιδιαίτερο οι πέτρινες σκεπές
 

η πλατεία στην Πλαβού , η εκκλησία και δίπλα το ελληνικό σχολειό σήμερα μουσείο


Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου