Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ίλαρχος Σταθάτος Γεώργιος



Ο Γεώργιος Σταθάτος απόστρατος αξιωματικός, στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη.
Ο Γεώργιος Σταθάτος με καταγωγή από το χωριό Κόμαρα Ορεστιάδας, ήταν φιλοβενιζελικός αξιωματικός, που αποτάχθηκε το 1935 μετά την αποτυχία του βενιζελικού κινήματος.Σπούδασε στο γυμνάσιο Ανδιανουπολης ,ακολούθως στη σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα .
Ήταν ήρωας του Αλβανικού Έπους και της Εθνικής Αντίστασης στην Κατοχή .
   

    Στη Γερμανική κατοχή στο Τζιαντί ντερέ οργανώθηκε το πρώτο στρατηγείο αντίστασης κατά των Γερμανών με διοικητή τον ίλαρχο Σταθάτο, ανάμεσα στους αντάρτες υπήρξαν και πολλοί άντρες του χωριού μας. Μετά από έφοδο των Γερμανών οι αντιστασιακοί υποχώρησαν σε πιο δύσβατες περιοχές και συγκεκριμένα στη Γκίμπραινα της Δαδιάς.  
    *Γκύμπραινα, είναι η περιοχή των ανατολικών υπωρειών της Ροδόπης, που εισχωρούν στον νομό Έβρου και διαθέτουν φυσικά οχυρωμένες τοποθεσίες και πυκνά δάση κατάλληλα για λημέρια ανταρτών, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης.

  (Μαρτυρίες κατοίκων Βρυσικών)
   
   Όταν καταλήφθηκε ο Έβρος από τους Γερμανούς πέρασε κρυφά στην Τουρκία για να καταφύγει στη Μέση Ανατολή. Έλαβε όμως καθ’ οδόν εντολή από την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου να επιστρέψει στον Έβρο και να οργανώσει εθνικό αντάρτικο. Και παρά το γεγονός ότι έδειξε κατανόηση και διάθεση συνεργασίας με τους αριστερούς αντάρτες, υπήρξε θύμα του καπετάν Οδυσσέα. 
  
   Στις 23 Δεκεμβρίου 1943, τον σκότωσαν Έλληνες διαφωνούντες μετά από βασανιστήρια.
 «Έγιναν ορισμένες εκτελέσεις αδικαιολόγητες στη συνείδηση του λαού, με αναπόδειχτες κατηγορίες. Ακόμα και εκτελέσεις από προσωπικούς λόγους» γράφει ο Βαγγέλης Κασάπης (τόμος Β. σελ. 116).
Και συνεχίζει στη σελίδα 117: «Μέσα στο κλίμα αυτό και δίχως κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, μόνο με κάτι ανεύθυνες πληροφορίες του Κώστα προς τον Οδυσσέα, ότι τάχα ο Σταθάτος στο κόσμο των περιοχών που επηρεάζει καταφέρεται κρυφά εναντίον μας, φτάνουμε παραμονες Χριστουγέννων 1943, στην εκτέλεση του Σταθάτου. Ο Σταθάτος πιάστηκε και εκτελέστηκε μαζί με τον Πορτοκαλλίδη και άλλους εννιά».

Τον αείμνηστο Σταθάτο, σκότωσε ο ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Οδυσσέα. Τον Οδυσσέα εξετέλεσαν αργότερα οι συναγωνιστές του με απόφαση ανταρτοδικείου, λόγω των αδικαιολόγητων εγκλημάτων του στον νομό Έβρου ..https://www.blogger.com/profile/08819043200704021307?authuser=0
    
Η προτομή του κοσμεί εδώ και χρόνια , τον κεντρικό δρόμο της Νέας Ορεστιάδας .

    Άμεση και συγγενική ήταν η σχέση με τη Μηλιά και ειδικότερα με τη γενεά Τσακίρη του αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Σταθάτου .

  ΄΄Ο Γεώργιος Σταθάτος καταγόταν από τα Κόμαρα από το γένος Μπόϊντ-ογλου από την πλευρά του πατέρα του , άλλαξε όμως το επίθετό του ουσιαστικά μεταφράζοντάς το στα ελληνικά (Μπόϊντ-ογλου θα πει στάρι -στάχυ στα τούρκικα ). Η μητέρα του προερχόταν από την οικογένεια Δολαπσή από το Θεραπειό και ήταν αδελφή της Αγγελικής Δολαπσή μητέρας του Συμεών και Γεωργίου Τσακίρη στη Μηλιά .
   ΄΄Μας επισκέπτονταν πολλές φορές , ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού . Ερχόταν καβαλάρης σε ένα άσπρο άλογο , ξεπεζευε στο σπίτι μας για να μας δει τι κάνουμε ....
Πηγαίναμε και μεις στα Κόμαρα στο σπίτι τους , στο πανηγύρι κάθε φορά ...΄΄ (Μαρτυρία Τσακίρη Στεργιανού)

























3 σχόλια:

  1. Τον αείμνηστο Σταθάτο, σκότωσε ο ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Οδυσσσέα. Τον Οδυσσέα εξετέλεσαν αργότερα οι συναγωνιστές του με απόφαση ανταρτοδικείου, λόγω των αδικαιολόγητων εγκλημάτων του στον νομό Έβρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν πολλές άγνωστες πτυχές γύρω απο τον Γ.Σταθάτο , καλό θα ήταν να τις φωτίσουμε όσο καλύτερα και αντικειμενικά μπορούμε ,γιατί φοβάμαι ότι στά δύσκολα χρόνια που δραστηριοποιήθηκε ο Γ.Σταθάτος δεν είναι και τα πλέον ξεκάθαρα για το τι ακριβως συνέβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. o stathatos katagotan apo to xwrio drabisna pou simera einai sti voulgaria,5 xm apo to ortakio.pateras tou itan o vasilios serletis kai megaliteros kata 5 xronia aderfos tou o dimitrios serletis.
    otan pethane o pateras tou,h mhtera tou me to ena paidi sto xeri kai ton stathato stin koilia katevike sta komara kai pantreftike ton mpointidi tou opoiou to onoma pire o stathatos otan gennithike...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου