Η Πλαβού είναι ένα χωριό ορεινό γύρω στα 14 Km από το Ορτακιο της Βουλγαρίας. Η φθινοπωρινή εκδρομή μας είχε σα στόχο τη γνωριμία με τον τόπο όπου ήταν ριζωμένη άλλοτε μια ανθηρή ελληνική κοινότητα της επαρχίας του Ορτάκιο , ένα χωριό που από διηγήσεις των παλαιοτέρων άλλα και από καταγραφές αριθμούσε 250 οικογένειες ή 1500 κατοίκους περίπου , την Πλαβού .
Το 1913-14 μετά από θηριωδίες των Βουλγάρων κομιτατζήδων ο ακραιφνής ελληνικός πληθυσμός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ΄΄ την πατρίδα ΄΄ όπως οι ίδιοι αποκαλούσαν τον τόπο τους . Πρόσφυγες σκόρπισαν σε πολλά σημεία της Ελλάδας έχοντας πάντα στη ψυχή τους ΄΄την πατρίδα΄΄ .
Στη μέση του χωριού η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα κτισμένη το 1843 όπως διαβάζουμε στην επιγραφή , πρόκειτε για μια εκκλησία τρίκλιτης βασιλικής που μένει ίδια χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις εδώ και 100 χρόνια .
Λίγες παρεμβάσεις διαπιστώνει ο επισκέπτης στις εικόνες του ναου όπου αφού έσβησαν κάποιοι τα πρωτότυπα ελληνικά γράμματα των εικόνων έγραψαν με σλαβικούς χαρακτήρες .
Εντύπωση προκαλεί όλος ο παλιός διάκοσμος αλλά και ο γυναικωνίτης.
Δίπλα το ελληνικό σχολειό μουσείο σήμερα αλλά τόπος μαρτυρίου για πολλούς πλαβιωτες τα δύσκολα εκείνα χρόνια .
Οι λιγοστοί σήμερα κάτοικοι φαίνεται ότι δεν περίμεναν την επίσκεψη μας . Παρόλα αυτά ήταν φιλικοί και εγκάρδιοι .
Η παναγία η Ελεούσα στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα υποδέχεται ξανά τους Έλληνες |
Πετρόκτιστα σπίτια με την χαρακτηριστική τοπική πέτρα - ιδιαίτερο οι πέτρινες σκεπές |
η πλατεία στην Πλαβού , η εκκλησία και δίπλα το ελληνικό σχολειό σήμερα μουσείο |
στελιο (μη δημοσιευσεις το σχολιο)
ΑπάντησηΔιαγραφήτο αρθρο πολυ ενδιαφερον ,απο αυτο το μπλογκ εμαθα για το πλαβου ,προσεξτε ομως λιγο την ορθογραφια (στο προκυται το κυ ειναι ει -προκειται) στο δε αρθρο για το ακαλαν το εκκλησιαστικος με ω -εκκλησιαστικως.
αυτο στο γραφω με καθε καλη διαθεση (για να μην πεφτει η ποιοτητα του site απο μερικες απροσεξιες)
αλ.π