Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΑΚΑΛΑΝ Ονομασία τοπωνυμίου

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης




 Ονομασία τοπωνυμίου ΑΚΑΛΑΝ

   Υπάγονταν διοικητικά στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως και στον καζά του Ορτάκιοϊ ενώ εκκλησιαστικώς στην Μητρόπολη Λίτιτσας. Βρίσκεται παρα τον παραπόταμο του Έβρου Κηζίλ-ντερέ 37 χλμ από την Αδριανούπολη και 27 χλμ. βορειοδυτικά του Διδυμοτείχου. Στα τέλη του 19ου αιώνα ζούσαν 250 οικογένειες και διατηρούσε επτατάξια Δημοτική Σχολή. Οι κάτοικοι του ήταν κυρίως σηροτρόφοι, γεωργοί, βαφείς και κτηνοτρόφοι.
   Τα κουκούλια που παράγονταν πωλούνταν στις αγορές του Σουφλίου, Ορτάκιοϊ, Διδυμοτείχου και Αδριανουπόλεως. Στο Ακ αλάν υπήρχε η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.
   Υπήρχε επίσης Αναγνωστήριο/Βιβλιοθήκη μοναδική στην υποδιοίκηση του Ορτάκιοϊ με 500 τόμους βιβλίων που λειτουργούσε υπό τον Σύλλογο «Η Πρόοδος»
   Το Ακ-Αλάν κατελήφθη από τους Βούλγαρους στις 12 Οκτωβρίου του 1912 ενώ από την Ιούνιο του 1913 όταν και ξέσπασε ο ελληνοβουλγαρικός πόλεμος πολλοί προύχοντες-ιερείς αλλά και δάσκαλοι μεταφέρθηκαν ως όμηροι στη Βουλγαρία. Τον Σεπτέμβριο του 1913 με την υπογραφή της συνθήκης το Ακ-Άλάν η Βουλγαρία μετέφερε βουλγαρικούς πληθυσμούς από την Μ.Ασία και ενέτεινε τους μηχανισμούς εκδίωξης των γηγενών κατοίκων. Τον Μάρτιο του 1914 το μεγαλύτερο μέρος των γηγενών εγκατέλειψε το χωριό και οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν προσωρινά στα Πορόϊα, Δράμα και την Σκόπελο και το Κιλκίς. Στην τελευταία πόλη συγκεντρώθηκαν οι περισσότεροι κάτοικοι αργότερα Ακαλανιώτες όμως εγκαταστάθηκαν και σε χωριά του Ν. Έβρου όπως το Πρωτοκκλήσι, το Μικρό Δέρρειο και την Κυανή.

   O Δήμος Aκαλάν (Akalanska Okolija) συστάθηκε το 1913, ανήκε στην Eπαρχία Oρττάκιοϊ (Ortakjojska Okolija) του Nομού Γκιουμουλτζίνας (Gjumjuldjinski Okrag) και αποτελείτο από τέσσερα χωριά, τα οποία κατά την περίοδο 1878 - 1913 ανήκαν στον Kαζά Oρτάκιοϊ του Σαντζακίου Aδριανουπόλεως, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα προσαρτήθηκε στη Bουλγαρία με τη Συνθήκη του Bουκουρεστίου (1913) : Aκαλάν (Akalan, σημ. Belopoljane, στη Bουλγαρία), Zορναζάν (Zornazan, Zurnazan ή Παλικράβα, σημ. Sviraci, στη Bουλγαρία), Kόζλουτζα (Kozludja, Kozluca, σημ. Oresari, στη Bουλγαρία) και Γιατακλάρ (Jataklar, Yataklar, σημ. Lozeto, στη Bουλγαρία).
   Mε τη βουλγαροοθωμανική Συνθήκη του 1915, προσαρτήθηκε στη Bουλγαρία μεταξύ άλλων όλο το δυτικά του Eβρου τμήμα του Σαντζακίου Aδριανουπόλεως. O Δήμος Aκαλάν περιέλαβε και το χωριό Tιλκί κιοϊ (Tilki kjoj, Tilkikoy, σημ. Aλεποχώρι Eπαρχίας Διδυμοτείχου του Nομού Eβρου) και ανήκε πλέον στη διευρυμένη Eπαρχία Oρτάκιοϊ του νέου Nομού Aδριανουπόλεως (Odrinski Okrag). H περιοχή του χωριού Aλεποχώρι εντάχθηκε στην Eλλάδα το 1920 (Nομός Eβρου, Yποδιοίκηση Διδυμοτείχου). Σήμερα, ο τότε Δήμος Aκαλάν ανήκει -εκτός του Aλεποχωρίου- στη Bουλγαρία (Nομός Kίρτζαλι (Kardjali, Kircali)).

1 σχόλιο:

  1. πολυ ωραιο αρθρο για τα αγνωστα χωρια της περιοχης μας (στη βουλγαρια τωρα) που οι κατοικοι τους ηταν σχεδον αποκλειστικα ελληνες.
    Δινετε πολλα ιστορικα στοιχεια για την περιοχη μας
    ευγε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου